UEFA-cupen i fotboll 1991, 1992, 1995 och 1997

Från returmötet i UEFA- cupen på Eyravallen. Gästerna från Holland vann med 1-0.

Mot AJAX 1991

ÖSK förlorade första matchen borta mot AJAX och nära nog ingen väntade sig att Sportklubben skulle kunna vända 0-3-underläge till seger och vidare avancemang, men många, både runt arenan och i TV-soffan hade nog förväntningar på en jämnare tillställning och god underhållning. Det blev också redan från start full fart framåt, i varje fall från ÖSK:s sida. Holländarnas taktik var uppenbar; att bevaka resultatet och eventuellt kontra in något mål, det fanns ju ingen anledning för dem att gå på offensiven och öppna sig bakåt. Vid flera tillfäl- len var det snubblande nära mål för hemmalaget. De två vassaste chanserna kom båda efter hörnor. En knapp halvtimme hade gått då Hasse Holmqvist sånär skruvat en högerhörna direkt i mål. Målvakten enhandsräddade och Mikael Anderssons retur stoppades av en försvarare på mållinjen. Fem minuter därefter slog samme Andersson en vänsterhörna som Lennart Sjögren mötte med pannan, målvakten gjorde på nytt en jätteräddning. Returen hamnade denna gång hos Magnus Erlingmark vars skott träffade stolpen. Med

lite tur hade ÖSK haft 2-0 i paus. Andra halvlekens inledning blev lika underhållande och fylld av chanser. När 25 minuter återstod gjorde Ajax’ Aron Winther slut på festen genom att göra 0-1 till gästerna, varvid ÖSK nu var tvingade att göra fem mål, vilket var närmast omöjligt på 25 minuter mot ett av Europas bästa proffslag. Det blev inga fler mål, men ÖSK hade bjudit upp till kamp i sin europacupsdebut och gett åskådarna på »Vallen« och TV-tittarna god underhållning. Rolf Zetterlund sa efter matchen; »Bättre spel än så här får ni knappast se av ett svenskt lag idag.«

Mechelen från Belgien blev ÖSK:s motståndare i UEFA- cupen 1992. En knapp förlust borta med 2-1 gjorde att chansen att gå vidare var stor inför hemmamötet, men gästerna klarade att hålla undan och gick vidare på 0-0. Här hjälper Klas Ingesson sin målvakt Preud’homme att freda målet.

Mot Mechelen 1992.

Från kvalspel i Sverige till cupspel i Europa var ett stort steg och Sportklubbens chanser att gå vidare bedömdes som mycket små, kanske till och med mindre än mot Ajax året innan. ÖSK av årgång 1992 var ju inte alls lika starkt som år 1991. Det började med bortamatch på Achter de Kazerne i Mechelen. I ÖSK:s uppställning saknades Christer Fursth, å andra sidan var Hasse Holmqvist tillbaka i laget. Dessutom hade »turisten« och lettländaren Ainar Linards tagit plats. I en halvtimme höll ÖSK jämna steg med de belgiska proffsen, sedan ökade trycket i matchen och det hettade till ordentligt. Först tryckte storstjärnan Rene Eykelkamp in 1-0 till hemmalaget i 33:e minuten. Minuten senare var det nära 2-0, men Mikael Andersson räddade på mållinjen. Mechelen behöll greppen, men det dröjde ända fram till 62:a minuten innan Anders Karlsson fick släppa 2-0 bakom sig då liberon Glen de Boeck nickade bollen i mål. Strax därefter var det nära att Kennet Andersson punkterat uppgörelsen helt, men ÖSK-Karlsson svarade för en suverän räddning. I matchens 80:e minut minskade ÖSK:s chanser ytterligare, Lars Zetterlund utvisades efter en misslyckad tackling. Men åtta minuter före slutet rev Kubisztal åt sig bollen alldeles utanför straffområdet, spelade ut den till en helt fri Stefansson på vänsterkanten, han slog ett inlägg som Pär Millqvist satte foten på vid första stolpen och förbi en chanslös Preud’homme i Mechelenmålet. Helt plötsligt blev det alldeles tyst på läktarna och förutsättningarna för returen i Örebro var därmed helt annorlunda.

Förhoppningarna inför returen mot Mechelen var stora. Möjligheterna var onekligen goda, en 1-0-vinst skulle räcka för att gå vidare. I ÖSK:s laguppställning saknades Hasse Holmqvist, Christer Fursth och Lasse Zetterlund. Trots detta avbräck var det Sportklubben som ägde matchens första halvlek, aggressivt och uppoffrande spel skapade några möjligheter för hemmalaget att ta ledningen, men landslagsmålvakten Michel Preud’homme visade sin klass. I andra halvlek blockerade Mechelenproffsen ÖSK:s spel, framförallt på egen planhalva och runt straffområdet. Hemmalaget hade avsevärda

problem att komma nära motståndarmålet och det blev till slut en mållöst tillställning och på det resultatet klarade sig Mechelen vidare.

Mot Avenir Beggen 1995

I UEFA-cupen  hade ÖSK lottats mot ett av Europas minst framgångsrika lag, Avenir Beggen, men denna uppgift krävde dock ett ÖSK i mycket bra form. Avenir Beggen från Luxemburg hade, precis som Sportklubben, aldrig tidigare avancerat i någon europeisk cup. Inför en fåtalig publik på Eyravallen bjöds det inte heller på någon större fotbollsunderhållning. Beggen ställde upp med nio man i försvaret och en ensam jagande forward på topp. ÖSK kom aldrig igenom denna bastanta försvarsmur. Efter ett par egna missar var det faktiskt så att de gultröjade gästerna var närmast att göra mål. Matchen slutade 0-0 och hoppet stod till returen i Luxemburg. Nu gick det bättre och slutresultatet 1-1 skulle ge ett vidare avancemang.

Men i bakfickan hade Avenir Beggen ett riktigt trumfkort. De hade väl kontrollerat ÖSK:arnas nationaliteter och bara en kort stund efter slut- signalen låg protesten om för många utlänningar i truppen på bordet hos UEFA. Några dagar senare kom domen, ÖSK hade använt fyra utländska spelare mot tillåtna tre i sin trupp och diskvalificerades sålunda, en mycket stor sportslig och ekonomisk förlust för en klubb med internationella ambitioner och en mycket sorglig historia för spelarna, som med både en stark motivation och kamp ändå hade klarat sin uppgift på planen.

Mot Jablonec 1997

Hlynur Birgisson och Thomas Andersson mot Jablonec i UEFA-cupkvalet 1997. ÖSK gick segrande ur drabbningen, 1-1 borta och 0-0 hemma gav avancemang.

I slutet av augusti gällde för ÖSK returmatch mot tjeckiska Jablonec hemma på Eyravallen. De bästa förutsättningarna hade hemmalaget och kunde ha inlett matchen lite avvaktande, men det var hemmalaget som tog initiativet och Sahlin fick två jättechanser fri med gästernas målvakt. Han missade emellertid båda. Det visade sig att det skulle bli en mycket öppen tillställning denna kväll, chanserna från båda håll avlöste varandra. Lagens båda målvakter visade sig i allra bästa form. När Jablonec fick sin stora chans att rulla in bollen i ett tillspillogivet mål var det bara en som ville annorlunda, ÖSK-Karlsson sträckte ut i sin fulla längd och kunde suga åt sig bollen i absolut sista sekunden. Totalt under matchen kunde man räkna minst sju heta lägen för båda lagen. Spänningen steg mot slutet, ett enda mål kunde ju skicka ÖSK ur cupen. Jablonec pressade och pressade utan att lyckas få hål på hemmalagets suveräna försvar. När domaren till slut blåste av hade ÖSK klarat 0-0 och därmed vidare för avancemang i UFEA-cupen.

Mot Rotor Volgograd 1997

Rotor från Volgograd blev en svår motståndare i cupen 1997. Borta i Ryssland blev det stryk med 2-0. I Örebro segrade Rotor med 4-1. Här Mats Rubarth som kom in i andra halvlek i matchen på Eyravallen.

I returen mot Rotor Volgograd var det enda som kunde rädda ÖSK en våldsam offensiv och en helhjärtad insats, samtidigt skulle ett bakläng- esmål innebära »slutet«. ÖSK började med en hejdlös attackfotboll och ett antal halvchanser skapades, men den riktiga udden saknades. Det var tydligt att de ryska helproffsen var ordenligt skakade. Efter knappa halvtimmen hade ÖSK 10-0 i hörnor, men det var då som ryssarna gick till anfall och visade effektivitet i avslutningarna. I 25:e minuten låg 0-1 bakom Anders Karlsson. ÖSK behövde i detta läge göra inte mindre än fyra mål för att gå vidare, vilket inte var omöjligt men mycket svårt på Rotors kompakta försvar och duktige målvakt. Strax före paus blev det också 0-2 på ryssarnas andra heta målchans och nu gällde det bara att göra en hyfsad avslutande halvlek. ÖSK:s ambition var ändå tydlig, att inte gå mållösa från planen. Offensiven forsatte liksom effektiviteten från gästernas sida. I mitten av andra halvlek blev det både 0-3 och 0-4 innan Sportklubben sex minuter före slutet äntligen fick sitt mål. Erik Karlsson petade in reduceringen och blev därmed historisk, det var nämligen klubben första mål i UEFA-cupen på hemmaplan. ÖSK var därmed utslaget i cupens första omgång, men det var också lag som Arsenal och Porto.

Christer Fursth i kamp mot Ajax Brian Roy i returmötet i UEFA- cupen på Eyravallen. Gästerna från Holland vann med 1-0.

MATCHFAKTA UEFA-CUPEN 1991

3.10 Ajax-Örebro SK 3-0 (0-0)
Ajax: Stanley Menzo, Danny Blind, Marciano Vink (29), Frank de Boer, Aron Winter, Jan Wouters, Michel Kreek, Dennis Bergkarnp, Johnny van't Schip, Stefan Pettersson, Bryan Roy/ Sonny Silooy, Vim Jonk, John van Loen (29) Dan Petersen
ÖSK: Anders Karlsson, Lars Zetterlund, Thomas Andersson, Sven Dahlkvist, Magnus Sköldmark, Magnus Erlingmark, Per Blohm, Lennart Sjögren, Christer Fursth, Miroslaw Kubisztal, Hans Holmqvist/Tommy Ståhl, Mikael Andersson, Pär Millqvist, Tomas Johansson, Mats Johansson

Örebro SK-Ajax 0-1 (0-0)
ÖSK: Mats Johansson, Lennart Sjögren, Thomas Andersson, Magnus Sköldmark, Magnus Erlingmark, Pär Millqvist, Hans Holmqvist (68), Tommy Ståhl, Mikael Andersson (78), Miroslaw Kubisztal, Christer Fursth/Per Blohm (68), Thomas Johansson (78), Mikael Lindgren, Kenneth Frediksson, Anders Karlsson
Ajax: Stanley Menzo, Danny Blind, Marciano Vink, Vim Jonk, Frank de Boer, Aron Winter, Stefan Pettersson, Jan Wouters, Edgar Davids, Johnny van't Schip, Dennis Bergkamp/ Sonny Silooy, Johnny Hansen, Rob Alflen, John van Loen, Edvin van der Sar
0-l Aron Winter (65)
Publik: 5.516

Domare: David Syme, Skottland

MATCHFAKTA UEFA-CUPEN 1992

KV Mechelen-Örebro SK 2-1 (1-0) Mechelen: Michel Preud'homme, Glen de Boeck, Davy Gysbrechts, Bart Mauro, Joel Bartholomeueussen, Patrick Versavel, Frank Leen (87), Constant van den Buis, Paul de Mesmaekers, Rene Eykenkamp (79)/ Kennet Andersson (79), Ivan de Wilde, Peter Jacobs (87), Danny van Leuven
ÖSK: Anders Karlsson, Magnus Erlingmark, Thomas Andersson, Sven Dahlkvist, Hlynur Stefansson, Hasse Holmqvist, Lars Zetterlund (80), Miroslaw Kubisztal, Mikael Andersson, Ainar Linards (82), Mikael Lindqvist (55)/ Magnus Sköldmark (82), Lennart Sjögren, Tommy Ståhl, Pär Millqvist (55), Jonas Larsson

Örebro SK-KV Mechelen 0-0
ÖSK: Anders Karlsson, Magnus Erlingmark, Thomas Andersson, Sven Dahlkvist, Magnus Sköldmark, Mikael Andersson, Miroslaw Kubisztal, Hlynur Stefansson, Tommy Ståhl (65), Mikael Lindqvist, Ainar Linards/ Richard Larsson (65), Pär Millqvist, Jörgen Dunberg, Magnus Powell, Jonas Larsson
Mechelen: Michel Preud'homme, Glen de Boeck, Koen Sanders, Davy Gysbrechts, Geert de Ferm, Patrick Versavel, Klas Ingesson, Frank Leen, Joel Bartholomeussen, Kennet Andersson, Rene Eykenkamp/ Paul de Mesmaeker, Constant van den Buys, Ivan de Wilde, Bart Mauroo, Peter Jacobs

8.8 ÖSK-FC Avenir Beggen 0-0
ÖSK: Anders Karlsson, Magnus Sköld- mark, Magnus Karlsson, Thomas Andersson, Tommy Ståhl, Mikael Andersson, Hlynur Stefansson, Miroslaw Kubisztal, Niclas Rasck (83), Mattias Jonsson, Samuel Wowoah (45)/ Jonas Pelgander (45), Hlynur Birgisson (83), Peter Karlsson (83)
Avenir Beggen: Nico Konsbruck, Jaba Moreira, Patrick Posing, Etienne Delangre, Alex Wilhem, Frank Deville, Théo Scholten, Yves Picard, Johny Heiles (88), Luc Holtz, Markus Krahen/ Roby Peters (88) Hörnor: 12-0
Varning: Alex Wilhem
Publik: 1.871
Domare: Timo Keltanen, Finland

22.8 FC Avenir Beggen-ÖSK 1-1 (1-0)

Avenir Beggen: Nico Konsbruck, Jean Vamek, Etienne Delangre, Alex Wilhem, Patrick Posing, Esmir Muratovic, Johny Heiles, Théo Scholten, Luc Holtz, Frank Deville, Markus Krahen (49)
ÖSK: Anders Karlsson, Magnus Karlsson, Thomas Andersson, Tommy Ståhl, Arnor Gudjohnsen, Hlynur Stefansson, Jonas Pelgander (45), Lars Zetterlund, Niclas Rasck (89), Miroslaw Kubisztal (76), Mattias Jonsson/ Mattias Wahlqvist (45), Hlynur Birgisson (76), Henrik Andersson (89)
1-0 Luc Holtz (20)
1-1 Hlynur Birgisson (87)
Utvisning: Markus Krahen (49) Varningar: Jean Vamek, Thomas Anders- son, Tommy Ståhl, Arnor Gudjohnsen Hörnor: 1-8
Publik: 1.500
Domare: José Veiga Drigo, Portugal

MATCHFAKTA UEFA-CUPKVAL 1997

12.8 FK Jablonec-Örebro SK 1-1 (1-0) Jablonec: Janos Zdenek, Martin Vejprava, Jan Sopko, Roman Skuhravy, Milan Fukal (64), Radim Necas, Pavel Medynsky (67), Jaromir Navratil (75), Robert Neumann, Radim Holub, Radovan Hromadko/ Pavel Penicka (64), Pavel Jirousek (67), Miroslaw Sebesta (75)

ÖSK: Anders Karlsson, Hlynur Birgisson, Siggi Jonsson, Thomas Andersson, Mikael Andersson, Niklas Rasck, Per Gawelin, Daniel Tjernström, Johan Wallinder (81), Dragan Djukanovic, Dan Sahlin/ Mats Rubarth (81)

1–0 Radovan Hromadko (21)
1–1 Dan Sahlin (67)
Varningar: Jaromir Navratil, Niklas Rasck Publik: 2.792

26.8 Örebro SK–FK Jablonec 0–0
ÖSK: Anders Karlsson, Hlynur Birgisson, Siggi Jonsson, Thomas Andersson, Mikael Andersson, Niklas Rasck, Per Gawelin, Daniel Tjernström, Johan Wallinder (67), Arnor Gudjohnsen (83), Dan Sahlin (85)/ Mats Rubarth (67), Jonas Pelgander (83), Dragan Djukanovic (85)
Jablonec: Janos Zdenek, Martin Vejpavra, Jan Sopko, Roman Skuhravy, Milan Fukal, Radim Necas, Jaromir Navratil (45), Pavel Jirousek (88), Robert Neumann, Radovan Hromadko, Radim Holub (76)/ Josef Just (45), Miroslav Sebesta (76), Martin Prochazka (88)
Varningar: Arnor Gudjohnsen, Mats Rubarth, Jaromir Navrotil, Robert Neumann, Radim Holub
Publik: 3.096
Domare: Alan Snoddy, Irland

MATCHFAKTA UEFACUPEN 1997

16.9 Rotor Volgograd- Örebro SK 2-0 (1-0)

ÖSK: Anders Karlsson, Thomas Andersson, Siggi Jonsson, Tommy Ståhl, Hlynur Birgisson, Nicklas Rasck (46), Per Gawelin, Daniel Tjernström, Johan Wallinder, Dan Sahlin, Arnor Gudjohnsen (65)/ Jonas Pelgander (46), Dragan Djukanovic (65)

1-0 Valerij Burlatjenko (45) 2-0 Oleg Veretennikov (55) Varningar: Siggi Jonsson Publik: 26 000

30.9 Örebro SK-Rotor Volgograd 1-4 (0-2) ÖSK: Anders Karlsson, Tommy Ståhl, Siggi Jonsson (80), Thomas Andersson, Hlynur Birgisson (46) Daniel Tjernström, Per Gawelin, Arnor Gudjohnsen, Dragan Djukanovic, Dan Sahlin (73)/ Mats Rubarth (46), Erik Karlsson (73), Johan Wallinder (80)

Rotor: Platon Zakhartchouk, Vladimir Geratchenko, Nikolai Oleinikov (79), Alexander Shmarko, Vladimir Smirnov, Valeri Bourlatchenko, Oleg Veretennikov, Alexander Berketov, Vitali Abramov, Alexander Zernov (67), Vladimir Niedergaus (77)/ Denis Zubko (67), Michail Mysine (77), Denis Mattiola (79)

0-1 Vladimir Niedergaus (25)
0-2 Alexander Zernov (40)
0-3 Vladimir Niedergaus (67)
0-4 Oleg Veretennikov (71)
1-4 Erik Karlsson (84)
Varningar: Siggi Jonsson, Per Gawelin, Nikolai Oleinikov, Vladimir Geratchenko, Denis Mattiola, Denis Zubko.

Hörnor: ÖSK 19, Rotor 2.